Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

rózsavizes limonádét kortyolunk nyiladozó szerelmünkhöz

Hajnalszéllel tekertem haza a gesztenyefák éjszakai árnyékában. Megye már a hajnalcsillag lefelé kezdetű dal szólt a lelkemben, és én éppen felkelni láttam a hajnalcsillagot. Éreztem, ahogyan már éledeznek a fűszálak a röpke nyáréjszaka után, nyiladoznak a virágok apránként, s velük nyiladozott a jókedvem. S gurulni, kacagni támadt kedvem a pázsiton. Gurgulászva, búmat feledve, örömömet meglelve tekertem össze magam a hajnalharmattal a fűben henteregve. Ilyen finoman üdítőnek lehet rózsavizes limonádénak lenni, gondoltam hozzá. Otthon már Kedvesem hegedüli be nekem a reggelt, kuruttyoló békaszó mellett, a lelkem pedig a tavirózsa közepén ölelkezik a szirmokkal. Így élünk mi egy tó partján, gesztenyefák hűsében. És így kortyolunk rózsavizes limonádét a nyiladozó szerelmünkhöz nyári hajnalonként.

Kép forrása:
http://phlearn.com/weekend-inspiration-xxx
Receptajánlat: 
http://uh.blog.hu/2015/02/26/rozsaviz_az_ezerarcu_sziromcsoda_kivulre_belulre

Tovább

bőröd rozmaring illata napokig elkísér puha borostámon

Becsusszantak a paszternákok a rozmaring ágak közé. Örökzöld, húsos, tűlevelű. Mint a szerelem. A rozmaringban van egy csippenet mediterrán szellő. A lampionok a színes házak között, az örökzöld bokrokba hajolva égnek, halványan átsejlenek az ölelkező szilluettek az ablakon. Ezek a rozmaringok olyan szúrósan aromásak. Mint egy jó nagy korty görög ouzo, vagy török rakı. Ánizstenger jut eszembe róluk.

rozmaring tűsarok sült paszternák puha borostád mediterrán szellő rozmaringos bor barokk módra

Ha ujjam között morzsolok egy rozmaringágat, rögtön hozzásimulnak a számban a következők: krumplikockák bolondítva, bárányborda vörösen, kacsacomb roppanós barnán, rozmaringos bor barokk módra simul a torkomra, rozmaringos májpástétom reng a rozskenyéren, barna sörrel löttyintve, rozmaringos grill pisztráng úszkált tányéromig a lillafüredi Garadna-patakból, rozmaringos, kakukkfüves tüzes ajvár piroslik. Sőt, még mákkal és citrommal is párosíthatom pitekölteményekben.

rozmaring tűsarok sült paszternák puha borostád mediterrán szellő rozmaringos bor barokk módra

rozmaring tűsarok sült paszternák puha borostád mediterrán szellő rozmaringos bor barokk módra

Rozmaring éppolyan, mint a tűsarok, szúrós, de csábos, aromás, de éppannyire kell vigyázni vele az ételben, mint élvezni a szerelemben a tűsarkok koppanást.

A rozmaringos tűsarkok olyan csinosak, formásak, ügyesen keretezik a női lábakat, de csak azokkal együtt nyerik el valódi vonzerejüket, akiket diszítenek. Rozmaring szúróssága, karcsúsága, frissessége úgy bontakozik ki a mediterrán pitében, ahogyan leöltözöl a tűsarkúdra Kedvesem. Ne tovább! Rozmaring olyan az ételben, mintha egy darab friss erdőt csempésznék a konyhámba. A lábon felejtett tűsarkúd szúrósságának lenyomatát a lepedőm őrzi, bőröd rozmaring illata napokig elkísér puha borostámon. Mikor jössz legközelebb karcsú rozmaringszálam?

rozmaring tűsarok sült paszternák puha borostád mediterrán szellő rozmaringos bor barokk módra

Receptek és fotók:

http://www.mindmegette.hu/paszternak-a-reparokon-47759
http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/rozmaring-burgonya-recept/2654/
http://www.mindmegette.hu/ajvar.recept
http://ketkes.com/fokhagymas-rozmaringos-sult-csirke-zoldsegagyon-omlos-husi-csabito-izek-ennel-jobb-recept-nincs/
http://extraszuz.blogspot.hu/2012/01/mak-citrom-rozmaring.html
http://www.mindmegette.hu/az-orokzold-rozmaring-47045

Tovább

duna kavics emlékgyöngyök összekeverve

Duna kavicsok festik be emlékeim színeit. Minden lángosozás után kavicsot dobáltunk a folyóba, ez volt a soron következő rituálé. Ragadt a kezünk, maszatosak voltunk, csorogtunk a nyártól. Minden szín harsány, élénk, orromban érzem a víz hűsítő illatát. Valahogy így festenek ezek az emlékképek bennem, belémtüzdelve, belémégetve. 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Vasárnaponként elruccantunk lángosozni. Örök kedvenc fehér-piros csíkos sálam mindig rajtam tekeredett. Télen-nyáron. Úgy reppent a szélben utánnam, mint az álmaim titkos szövedéke. Lapult bennem egy ügyes kis pók, aki folyton fel s alá járkált fejbúbomtól kislábujjamig, s szőtte be leleményes gondolatokkal a testemet és az életemet. A kopottas lángosbüfé csodálatos klasszikus, jó alaposan zsírosra sütött lángost ontott magából. Úgy dolgoztak odabenn a fehérköpenyesek, mint egy jól működő kis kohóban. Piroslottak, dagadoztak, és mindig jókedvűen adagoltak tejfölt és mindenféle egyéb nyalánkságot. Pompáztak, olvadoztak a lángoson a sajtgombolyagok, sűrű fokhagymalével nyakig öntve.

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Volt egy kedvenc fatörzsünk a Duna-parton, ahova letelepedtünk, kockás abroszt pedig hozzáképzeltük. Már ismertem a korhadt tölgy minden vonását széltétől hosszáig. Mély és sekély barázdák váltogatták egymást. Pontosan vissza tudom idézni a fatörzs minden árkát, göcsörtjét, kérgének hullámát.

Ha ezekben a cukormázas emlékkockákban akarok elmerülni, akkor kedvemre duna kavicsot falok. Abban minden benne van, pillanatképekben, színekben és ízekben kimerevítve. Ahogy a hullámok fodrozódnak vidámkéken, hétágra süt aranyszínnel a nap, méregzölden virít a rét, pirosan fonja össze a sálam az emlékeimet.

 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

A recept fontos titka, hogy folyamatosan kevergessük a masszát, így jobban megtapad a színes bevonat a mogyorókon. Amikor a mogyorók szétváltak, sütőpapírra öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ha ez megtörtént, már fogyasztható is."

Ez a titok, mindig életben tartani a lenyomatainkat, kevergessük őket folyamatosan, bundázzuk újra cukornosztalgiával, időnként lépjünk egy lépést hátra, míg az emlékezés lázát követve szétválnak, és kihűlnek. Vagy szemezgessünk a többi szerény és neon ízvilágú klasszikusból. 

 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Képek forrásai: 

http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130802-zsirban-sult-pizza-langos-strand-tejfol-sajt-fokhagyma-litauszki-segal.html

http://www.gastro.hu/Magazin/Az-edessegek-birodalmaban-jartunk-1187

http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/dunakavics

http://www.nosalty.hu/ajanlo/nosztalgia-etelek-amiket-sosem-felejtunk-el

Tovább

duna kavics emlékgyöngyök

Vasárnaponként elruccantunk lángosozni. Örök kedvenc fehér-piros csíkos sálam mindig rajtam tekeredett. Télen-nyáron. Úgy reppent a szélben utánnam, mint az álmaim titkos szövedéke. Lapult bennem egy ügyes kis pók, aki folyton fel s alá járkált fejbúbomtól kislábujjamig, s szőtte be leleményes gondolatokkal a testemet és az életemet. A kopottas lángosbüfé csodálatos klasszikus, jó alaposan zsírosra sütött lángost ontott magából. Úgy dolgoztak odabenn a fehérköpenyesek, mint egy jól működő kis kohóban. Piroslottak, dagadoztak, és mindig jókedvűen adagoltak tejfölt és mindenféle egyéb nyalánkságot. Pompáztak, olvadoztak a lángoson a sajtgombolyagok, sűrű fokhagymalével nyakig öntve.

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Volt egy kedvenc fatörzsünk a Duna-parton, ahova letelepedtünk, kockás abroszt pedig hozzáképzeltük. Már ismertem a korhadt tölgy minden vonását széltétől hosszáig. Mély és sekély barázdák váltogatták egymást. Pontosan vissza tudom idézni a fatörzs minden árkát, göcsörtjét, kérgének hullámát. Duna kavicsok festik be emlékeim színeit. Minden lángosozás után kavicsot dobáltunk a folyóba, ez volt a soron következő riuálé. Ragadt a kezünk, maszatosak voltunk, csorogtunk a nyártól. Minden szín harsány, élénk, orromban érzem a víz hűsítő illatát. Valahogy így festenek ezek az emlékképek bennem, belémtüzdelve, belémégetve. 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Ha ezekben a cukormázas emlékkockákban akarok elmerülni, akkor kedvemre duna kavicsot falok. Abban minden benne van, pillanatképekben, színekben és ízekben kimerevítve. Ahogy a hullámok fodrozódnak vidámkéken, hétágra süt aranyszínnel a nap, méregzölden virít a rét, pirosan fonja össze a sálam az emlékeimet. 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

"A recept fontos titka, hogy folyamatosan kevergessük a masszát, így jobban megtapad a színes bevonat a mogyorókon. Amikor a mogyorók szétváltak, sütőpapírra öntjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ha ez megtörtént, már fogyasztható is."

Ez a titok, mindig életben tartani a lenyomatainkat, kevergessük őket folyamatosan, bundázzuk újra cukornosztalgiával, időnként lépjünk egy lépést hátra, míg az emlékezés lázát követve szétválnak, és kihűlnek. Vagy szemezgessünk a többi szerény és neon ízvilágú klasszikusból. 

dunakavics lángos gyerekkorunk kedvenc édessége gyermekkorunk kedvenc sóssága

Képek forrásai: 

http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130802-zsirban-sult-pizza-langos-strand-tejfol-sajt-fokhagyma-litauszki-segal.html

http://www.gastro.hu/Magazin/Az-edessegek-birodalmaban-jartunk-1187

http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/dunakavics

http://www.nosalty.hu/ajanlo/nosztalgia-etelek-amiket-sosem-felejtunk-el

Tovább

piritósba ágyazott szív

Jó alaposan megpörköltem a szívemet. Már többször is. Mindig újrakezdtem, visszatértem az eredeti halmazállapothoz, amikor még a másikhoz nem betonként kötődve, odasülve éltem életem, hanem óvó burkomban vártam azt a bizonyos repesztést. Tojást igazán egyszer lehet sütni, ha rosszul sikerül, nem lehet visszahozni az eredeti sületlen, nyúlós állapotot. Vagy mégis?

Kedvencem a pirítós. Ropogós barnán. Szemtelen adag vajjal kenve, s még szemtelenebb sóadaggal szórva. 

Elképzelem, hogy milyen is az, mikor szívecském még a maga burkában dobog. Még nem ütötte fel senki, óvatosan, vigyázva, bekérezkedve, nem csorgatta ki senki sárgáját, fehérjét. Nem placcsantotta még bele senki abba a hatalmas tepsibe, nem keverte szét senki hevesen, hogy egy kellemesen csibesárga rántottát fogyasszon el belőle. Még félfőzésnek sem tettek ki, hogy tapasztalatok híján félig lágyan kerüljek az asztalra. Még ott lapulok a fészekben, és arra várok, hogy egy másik tojással összekoccantson az Úristen. Utána már felfedhető lesz a szívem, lényem, ha a burkomat is feltörték.

Újabb kedvencem a piritós szív, amiben fészket ágyaztam annak a bizonyos sokadjára is összesütött szívnek. Így vár reád gusztán, élettel telien. Kérlek hozz fokhagymát is a tarisznyádban, a széleit majd jól bedörzsöljük vele. Hogy majd csukott szemmel is megismerjük egymást, a messzeségből is.

piritós szív újrasütve változó halmazállapot változó szívállapot

Kép forrása: http://www.reclaimingprovincial.com/2012/01/22/egg-in-the-basket/

Tovább

azuveghegyenistul

blogavatar

Gasztropszichó. Vágyak ételekben elmesélve. Magyar túlzásokkal, magyar lélekkel. Gyere, főzz velem a gondolataiddal. Aztán megesszük együtt az üveghegyen is túl.

Utolsó kommentek