Kedvesem,

Már rég nem álmodozóan váltjuk a napfényes cseresznyeízű csókokat a stégen. Emlékszel, egykor dióillatú volt a kezünk, ahogyan összekapaszkodtunk az őszben. Habzsoltuk a héjában sült krumplit a téli csöndes éjszakában. 
Faeprek színezte kezünk összemaszatolta testünk is a tavaszi szellő alatt ölelkezve.

Észrevetted valaha, hogy azóta szerelmünk mementója a roskadásig bepakolt spájzunk? Ahol szelíden, egymást gyomrát simogatva meséljük el zöldség- és gyümölcsnyelven, hogy 35 éve szeretlek. Egy csodálatosan összehangolt élet- és emléktár a mi kockás abroszú spájzunk.

Ahogyan a polcokat faragtam a befőtteknek, oltottam a szülőföldem körtéjét, mert annyira szerettél ott a hegyen kalapostól-mezítlábastól nyargalászni . Ahogyan gazdagon kaprosan tettem el neked a tökfőzeléket, kevés ecettel, hogy mosolyogva kebelezd. Ahogyan összecsillan a szemünk, amikor a régi erdélyi szilvalekvárban megáll a kanalunk, és azokra a nagy befőzésekre emlékeztet...volt kemence is Anyám udvarán, a friss kenyér illata beleaszalódott a bőrönkbe. Azóta is azt mondogatod kedélyesen, hogy már nem is élnél, ha nem házi kenyeret sütnék neked minden héten. Hát mi ez, ha nem csodás lelki és fizikai szerelmi vallomás ez kis galambom?! Ahogyan ételekkel üzentünk egymásnak a pici lakásban, ahol külön meg kellett szerveznünk a randevút. Ha lecsót kavargattál bőszen, akkor te voltál a kezdeményező, ha én nokedlit szagattam, akkor enyém volt az első lépés. Az ételeink, a mi titkos nyelvünk. 

A befőtteink a szeretettárunk. A befőzötteink a szeretteink, közös emlékeink, az életszeretetünk, a küzdeni akarásunk rejlik bennük. Hiába költözködtünk, gyerekek be- és kirepültek, a gondosan megtermelt spájz örök. 
Meghitten bújnak össze a cseresznyebefőttek az eperlekvárral, a zörögnek a diók, ahogyan egymáson gurgulásznak, a krumplik pedig minden télen kicsíráznak az új élet reményében. Ezek vagyunk mi ketten együtt. Örök befőző álmodozók. 

bespájzolt szerelmünk befőző álmodozók cseresznyeízű csók

Kép forrása: 
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hogy_ne_romoljon_meg_a_befott/20120727104327#TOS_center