Fűszerekkel töltött puha halhús gőzölök ott az asztalon a várakozás kérge alatt. Szótlanul eszünk, csak a spagetti morzsás rágcsálása visszhangzik. Fekete harisnya van rajtad. Bort iszunk a kacérságodhoz.

...

Hosszú ideje figyellek, ahogyan minden nap végigsimítod a kezedet a halas pulton. Alaposan szemügyreveszed, hogy milyen fagyasztott tengeri érkezett. Néha bevillanak képek, hogy milyen is lenne, ha friss tengeri halat lehetne kapni a helyi közértben. Akkor már biztosan a helyén lenne a világ, ha a kasszánál kapható látványvadász főzőmagazinok hozzávalóit helyben is megvásárolhatnánk - dohogom magamnak monológomat a polcokat pakolva. Fehér köpeny van rajtam, biztosan észre sem veszed, ahogyan szippantom szemed puhaságát. Mindig ugyanazt az utat járod be a polcok között. Kiszámíthatatlanul vonzó vagy, hajadat színes szalagokkal fonod körbe. Minden reggel előre elképzelem, hogy milyen ruha lesz rajtad, hogyan biggyeszti az őszi délután arcodra a pírt. Mustár, oldalas, némi tejföl, krumpli, kék sajt. Ez lapul a kosaradban. Recepteket gyártok a fejemben, ahogyan figyellek, vajon mit is főzhetsz otthon a magad csendjében. Koktélparadicsom. Olykor egy hatalmas adagot csúsztatsz a kosaradba észrevétlen. De halat sohasem, pedig minden egyes alkalommal vágyakozóan méred fel a jégládát. De nem túl hosszan, hiszen keskeny a hely a tejespult mellett, még meglátná valaki, hogy te tengeri süllőről ábrándozol. Ha kimégy a boltból, még feltűnésmentesen utánadszimatolok a pet palackok között.

Beszereztem a helyi "pontyoson" keresztül egy adag tengeri halat. Csak Neked. Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel. Ezzel invitállak hozzám. Minden egyes Rád való várakozással eltöltött nap egy adagnyi sót pergetett bele a jövendőbeli vacsorába. Összegyűjtöttem a tepsiben, mikor végül megteltem vágyakozással. Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel. Egy kilónyi várakozásba hempergettem a halat, pofonegyszerűnek tűnt minden. Aznap én szolgáltalak ki a citromok mögött. Rádnéztem, és egy cetlit csúsztattam a kezedbe, előre sejtettem, hogy úgysem tudok megszólalni ha közel lépsz pultomhoz. Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel ma este Nálam? Magasra futott szemöldököd, ahogyan átfutottad az invitet. Halkan, vonakodóan bólintottál. 

...

Fűszerekkel töltött puha halhús gőzölök ott az asztalon a várakozás kérge alatt. Szótlanul eszünk, csak a spagetti morzsás rágcsálása visszhangzik. Fekete harisnya van rajtad. Bort iszunk a kacérságodhoz. Holnap kibontott hajjal gyere a közértbe, hagyd úgy, ahogyan összekuszáljuk ma este - súgom apró fülkagylódba, megrészegülve a rukkola fanyar ízétől és ölelésed selymességétől.

sóbansült morzsa spagetti hétköznapi közért

Kép és a recept forrása: http://www.mindmegette.hu/soban-sutve-47454