Becsusszantak a paszternákok a rozmaring ágak közé. Örökzöld, húsos, tűlevelű. Mint a szerelem. A rozmaringban van egy csippenet mediterrán szellő. A lampionok a színes házak között, az örökzöld bokrokba hajolva égnek, halványan átsejlenek az ölelkező szilluettek az ablakon. Ezek a rozmaringok olyan szúrósan aromásak. Mint egy jó nagy korty görög ouzo, vagy török rakı. Ánizstenger jut eszembe róluk.
Ha ujjam között morzsolok egy rozmaringágat, rögtön hozzásimulnak a számban a következők: krumplikockák bolondítva, bárányborda vörösen, kacsacomb roppanós barnán, rozmaringos bor barokk módra simul a torkomra, rozmaringos májpástétom reng a rozskenyéren, barna sörrel löttyintve, rozmaringos grill pisztráng úszkált tányéromig a lillafüredi Garadna-patakból, rozmaringos, kakukkfüves tüzes ajvár piroslik. Sőt, még mákkal és citrommal is párosíthatom pitekölteményekben.
Rozmaring éppolyan, mint a tűsarok, szúrós, de csábos, aromás, de éppannyire kell vigyázni vele az ételben, mint élvezni a szerelemben a tűsarkok koppanást.
A rozmaringos tűsarkok olyan csinosak, formásak, ügyesen keretezik a női lábakat, de csak azokkal együtt nyerik el valódi vonzerejüket, akiket diszítenek. Rozmaring szúróssága, karcsúsága, frissessége úgy bontakozik ki a mediterrán pitében, ahogyan leöltözöl a tűsarkúdra Kedvesem. Ne tovább! Rozmaring olyan az ételben, mintha egy darab friss erdőt csempésznék a konyhámba. A lábon felejtett tűsarkúd szúrósságának lenyomatát a lepedőm őrzi, bőröd rozmaring illata napokig elkísér puha borostámon. Mikor jössz legközelebb karcsú rozmaringszálam?
Receptek és fotók:
http://www.mindmegette.hu/paszternak-a-reparokon-47759
http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/rozmaring-burgonya-recept/2654/
http://www.mindmegette.hu/ajvar.recept
http://ketkes.com/fokhagymas-rozmaringos-sult-csirke-zoldsegagyon-omlos-husi-csabito-izek-ennel-jobb-recept-nincs/
http://extraszuz.blogspot.hu/2012/01/mak-citrom-rozmaring.html
http://www.mindmegette.hu/az-orokzold-rozmaring-47045