Gránátalmát reggelizett. Egyenként cuppogtatta be az apró kis élettel teli fanyarságokat. Sokmagvú, rekeszes bogyótermés. Mintha konzervált könnyek lennének. Szerelemcseppek. Ilyen lehet belülről a női test, ahogyan duzzadnak benne a petesejtek. megtermékenyítésre várva. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott a gyümölcs, ilyen rekeszes belül is a nőiesség és az élet bölcsője. Csodás ez a gránátalma, suttogja már önmagának, a kisded közben elszenderedett. Halkan, szinte suttogva énekelt a frissen születettnek, békésen pihegett a csepp bölcsőjében.  Minden egyes versszak után egy maréknyi gránátalma szem. Mint egy nagy dióhéjban, úgy feküdt a kisded lénye, apróság volt, még átmenet az égi és az itteni világ között. Bőröcskéje még olyan ráncos volt, mint a dió felülete, hiszen boldogságban ázott édesanyja méhében.

Ez maradt nekem, a duzzadó nőiességem, anyaságom, kisdedem. Minden más hiányzik...- gördülnek le a cseppek az orcáján, ahogyan a szemek csúsznak le a gyomrába. Minden szem egy csepp elveszett és megtalált boldogság. Fanyar és édes egyszerre, mint az élet, mint a születés, mint az anyaság. Tökéletes kisgyermek, tökéletlen boldogság, csonka anyaság hozzá.

"A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta óta szőnyegek színezőanyaga". Megfesthetném én is bánatommal a patakot, s a benne rejlő füveket a berkek alatt - suttogja magának. "A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő". Akkor még az örömnek is fájdalom színe lenne - gondolja hozzá. "A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga". Nekem csak kéregként szolgál a világ eltaszítására a sárga héj.

A gránátalma gyümölcs neve többször említésre kerül az Ótestamentumban.

Salamon: Énekek éneke

Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalma borral."

Oktatgattál, elraboltál, csapdádba besétáltam, anyává tettél, és lecsapoltad nőiességem gyümölcsét, örömét, gránátalma esszenciáját. Kiszáradtam, zörgő héjú dió lett a szívem, már csak a dobbanás puhaságának emlékét őrzöm.

Ölelem kisdedem, kapaszkodom belé. És a gránátalma ürességembe, ami a testemben, szívemben kong.

Kép és az információ forrása:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/granatalma_aphrodite_gyumolcse/20080110162307

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1n%C3%A1talma