fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma, kenyér...már csak ő hiányzik! Hogy beleolvadjon lyukacsosságát ragacsossággá olvasztva keménységét megpuhítva, zöldséghalmok köré csavarodva, kenyérkockákra felpattanva...mivé is lenne a fondü, a központi lelke nélkül? A SAJT, a sajt, a sajt. Birsalmasajt...

Ülünk szótlanul a láng körül, tekeri mindenki a magáét a nagy közös fazékból merítve a halmazállapot váltó sajttal, bevonva a csupasz zöldségeket, gyümölcsöket. A családi asztal körül éppenhogy le kellene hogy olvadjanak a burkok, és nem vissza...visszaolvadnak ránk az álmaink, brokkoliszínben úszva. 

Cseresznyepálinka, nekem ez a kedvenc hozzávalóm. Belekacagni a megváltoztathatatlanba...fehér bor(s), fokhagymával borzolva. Hadd árasszák a pórusaink is az átütő illatot, ahogyan kéz a kézben kimegyünk andalogni a vacsora után. Talán a sajtszagra felsurran a ház nyughatatlan kis szaglóinak tekintete. Minden körudvaros háznak van egy speciális főzőillat mikroklímája. Mi ma este sült sajttal terheljük azt, a soha valóra nem váltott álmainkkal megspékelve.

Bebundázom a harsogó szőlőszemeket, a fanyar birsalmát, betekerlek téged is az álmaimmal! Olyannyira, hogy felismerhetetlen leszel, csak a formád íve fog átsejleni a álom(sajt)burok mögül. Hiába, ilyen a szerelem, az álmok illúziójával körbecsavart. Majd csak a falat közepénél villan ki meglepően a szerelmes valódi természete. Kissé keserűek ezek a szőlőmagok, nem is számítottam a roppanásukra.

Talán több cseresznyepálinkával fogyaszthatóbb lenne az élet a szerelem kebelén. Adj még kérlek borsot, hadd prüszköljem ki magam az álmaim felhőjéből. Hideg esték forró vacsorája, meleg szívek ragacsos lehűtése. Fondü. 

Recept forrása: http://www.mindmegette.hu/fondu-hideg-estek-forro-vacsoraja-30172