Belesüppedek a repülőgép puhának álcázott ülésébe. Végülis kedves ez a járat, a maga fapados bájával. Úgy érzem magam, mintha egy termetesebb konzervdobozban dobálna a Jóisten szélkedvére, és egyenesen a pisai ferde torony tetején fogunk kikötni hamarosan. Feladom a zizegést a gondolataimban, mégiscsak a felhők felett eszem ezt a jelentéktelen piskótát. De az a kékszemű pincér ligiutas-kísérő fiúcskánk cseppet sem jelentéktelen. Kedélyes mosollyal kínálta a bort egy perce, és én közben azon merengtem, hogy vajon van-e a légitársaságnak olyan klubártyája, amivel fel lehet rendszeresen szállni a kékszemű járataira, hogy megfürdőzzek ebben a tekintetben? A kapitányok szoktak ilyen fess legények lenni, nem holmi kérem kapcsolják be az öveiket bájvigyorok. Laposan körbenézek, hogy ezen a gépen vannak-e még más velejéig lenyűgözött vetélytársak? Mindenki lomhán pihen az unalomnak dőlve...Biztosan azért olyan apró ez a piskóta, hogy a bor még jobban hasson a flörtközpontra. Kiválóan hat, máris szövődnek a becserkészési tervek. Talán imbolyogva hömpölyögjek ki a mosdóba, és ha kifelé csapódok azon a minimálajtón, akkor feltétlen sugalljam a megközelíthetőségemet a cinkos mosolyommal? Talán ha rosszul lennék, akkor egészen remek alkalom teremtődne a vállborulásra...vagy nyakaljak be még egy adag savas bort, azzal a sárga szivaccsal? 

Utóbbi mellett döntök. Villámgyorsan ott tüsténtkedik máris az a fürge kékszemű, szélesvállú. A piskóta specialitása felől érdeklődők, hogy milyen olasz finomság is ez? Óh, kedves hölgyem, ez semmiség, csak egy meleg úton készült könnyű felvert típusú tészta. A felvert piskóta tésztákat csoportosíthatjuk összetételük és előállítási módjuk szerint - folytatja, ahogyan érdeklődve a szája finom ívére fókuszálok. Összetételük alapján megkülönböztetünk könnyű- és nehéz felverteket. Igen, fordítom le magamnak, attól függően, hogy könnyen, gyorsan sétáltak be a csapdádba, ráröppenve a pillantásod ízére, és azonmelegében ott is ragadnak, vagy csak időnként állomásoznak csókra-bókra várva a hideg és nehezen bekeríthető vad mellett a hölgyemények? Ön melyik típus - kérdezek vissza merészen - heves tűzön puffadó piskóta, amelyet csak testmelegen, gyorsan lehet fogyasztani, mert különben kiszárad? Én kérem, csak a kézzel felvert tejszínhabot szeretem a piskótámon, a géppel felvert nem olyan ínycsiklandozó - incselkedik vissza ez a varászlatos olasz. Kiállom a próbát - súgom az izgalomba esett női szerveimnek - és bejelentem ennek az ifjúnak, hogy minden vágyam a házi sütésű olasz piskótát kipróbálni. Légy vendégem ma estére - bazsalyog rám magabiztosan az olasz. Ajaj, nyugalom, nyugalom - visítom belül izgalmamban a szívdobogásomnak. Gyorsan beleugrok a mélységbe - rendben, hozzon kérem még három pohár bort. Apropó, Alíz a nevem. Giovanni, mosolyog vissza...Gyorsan kortyolom le merészségemet, de már nyakik benn vagyok, nincs visszaút. Az olaszba karolva lépünk ki a pisai estébe.

....

Odahaza azóta is sajnálják, hogy egyedül éjszakáztam (egy sármos olasszal a süteményes tál szomszédságában) Pisában, hiszen (cseppet sem) önkényesen egy nappal később tette át a járatot az olasz légitársaság. Részletekben rejlik a rafinéria. Hiába, forrón, helyben fogyasztva, házi csokoládé öntettel igazi az olasz piskóta, málnadarabokkal bolondítva. Habos mascarpone őrülettel a tetején.

Kép és a recept forrása: http://www.eletforma.hu/receptek/piskota-csokidarabokkal-mascarpones-kremmel-olasz-desszert/

http://ohhcestmignon.blogspot.hu/2015/02/a-tokeletes-piskota-titka.html