Sűrű paradicsomlével locsolom le a káposztát. Paradicsomléfüggöny. Záporoznak bennem a kérdések, hogy miért is kell ilyen hatalmas káposztákat töltenem - Neked? Én az aprókhoz vagyok szokva, erdélyi módra szeretem főzni. Te azt a jól megtermett kunsági fajtát szereted. Én néha még kukoricakását is szívesen raknék bele, te erről hallani sem akarsz. A paradicsomos felöntésre is olyan nehezen beszéltelek rá. Vagy töltsek egy adagot kisebbiket a saját ízemre fűszerezve? Neked pedig egy kondérnyit csapjak az asztalra, azokból a haaaaaaaaaaaaaaaaatalmas hassssssssssssú káposztákokból? Még azt sem tudom, hogy a káposztalevelek hogyan simulnának rá arra a nagytöltetűre...Annyira mások vagyunk, olyan sokféle ízzel, szokással, hagyománnyal. De már csak egy közös konyhánk, egy vacsoraasztalunk van. 

Esetleg fúzióban egyesítsem a két család hagyományos konyháját, hogy ne legyen zúgolódás? Vagy ne főzzek egyáltalán töltött káposztát, maximum gombásat? 

Nézd, kiborítjuk az asztalra a te családod főzőhagyományát. Aztán az enyémet is. Összefőzzük a legjavát. Veszünk két marék babot, minden egyes szem egy kedvenc étel, íz, finomság. Egy marék a tiedből, egy marék az enyémből. Babérlevél pedig a fúzió szimbóluma, hiszen azért mind a ketten rajongunk.

Ha pedig közeledik a karácsony, akkor minden családtag hoz egy fazék ételt a kedvére és a saját ízeit falja majd jókedélyűen. Közösen hajolunk majd a piros zománcosok fölé, beszippantva minden ház gőzét, illathagyományát.

De ma este végre elkészítem a konszenzusos békülés jeléül, figyelem, a rakott káposzta tortát! Minden egyes réteget alaposan le kell döngölni. Sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka. Így csiszolódnak össze a családi ízmozaikok, amiket a lelkünkben, gyomormemóriánkban hordozunk. 

A tortát beborító sült káposztalevelek anatómiáján elindult a fantáziám. Mintha erek futnának rajta, áttetszően finom a bőr. Simítanivaló. Már tudom, hogy mivel foglak kínálni a káposzta körüli házi vacsoravívás végezetével. Most érnek le az utolsó fügék a kertben. Szaladjunk bele az éjszakába, és lakmározzuk hajnalig. Egymást simítva. 

Kép és a recept forrása: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rakottkaposzta-torta-karacsonyra/