Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

zöldfűszer pamacsok

Röpke kis játékba fogtunk mi ketten. Nyárvége volt, ott nyüzsögött minden élmény, illat a lelkünkben. Meg akartunk még egyszer merítkezni a friss illatokban, pázsitos ölelésben. Zöldfűszerkert felé hemperegve megcsapott a csokoládés menta illata. Ott hölpölygött az illatfelhő zabolátlanul, nem tudtuk eldönteni, hogy fahéjas, vagy citromos bazsalikomot dörzsöljünk bőrünkbe. Más-más testrészekre eltérő illatpamacsot kentünk, és már csak az alapos szimatolás váratott a felfedezéshez, kitaláláshoz...Citromverbéna narancsos-szurokfüves aromája bizsergető a fül mögött. Vigyázat a lestyán és a tárkony már kevésbé diszkrétek a bőrfelületen. Nekem tetszik az a levendula felhő a könyökhajlatodban..hát még ha éreznéd az ánizst a combom belső oldalán...az a halvány majoranna a vállad ívén, finoman bolondító. És így folytattuk a fűszernövényes testlabirintus játékot hajnalhasadtáig. Hajnalpermet mosta tisztára testünk.

pázsitos ölelés citromverbéna csokoládés menta fahájas bazsalikom citromos bazsalikom lestyántárkonylevendula egy szaglásra füszernövényes testlabirintus

Kép forrása: http://cookingmania.hu/a-zoldfuszerek-a-kert-ekszerei/

Tovább

currys rántott hús enyém lettél- folytatásos gasztroanatómia

Túladagoltam a gyömbért, felhólyagzott a nyelvem tőle. Klasszikus konyhabaleset. Cseppet sem magyar típusú. Lássuk csak az én curry mániámat is, az kevésbé geospecifikus a rántott húshoz képest.
Élvezem halmozni, szórni, zúzni a fűszereket a mozsárban, összefőzve-sütve minden ízt, színt, amit megkívánok. Szippantani, ahogyan az ebéd fűszereinek zamata elkísér napokig. Hagyni, hogy a sült hagyma illata szálljon utánam.  Persze, arra a bizonyos hegyi randevúra minden lenyomatot lesikáltam magamról.

Rántott hús ország kontra curry egzotik elvágyódás. 
Kiplottyolt húsok kontra agyonizott fűszerek.
Tömény homogén olajszag kontra higítatlan sokillatú fűszeresszencia.
Komótos magyar emésztés kontra gyors vegetáriánus feldolgozás, hasznosulás.
Kortárs hagyományos dagadó kontra divatos indiai gasztroblogger hullám.

Hullámosat izzottak az álmaim, míg ezeket a sorokat jegyeztem. Álmomban volt két életem. Egy magyarral és egy indiaival. Egy klasszik darabos húsevővel és egy klasszikusan nyurga vegetáriánussal. Párhuzamosan, és ők mit sem tudtak egymásról. Két ország gyomrai között ingáztam. Kettőt szerettem, kettőt etettem, kettőt feledtem. 

Currsy rántott hús enyém lettél végül!

currys rántott hús gyömbértúladagolás kettőt szerettem - kettőt etettem

currys rántott hús gyömbértúladagolás kettőt szerettem - kettőt etettem

Képek forrása:


http://www.123rf.com/photo_7470145_granite-mortar-and-pestle-with-spices-ready-for-grinding--perfect-for-making-garam-masala--includes-.html
http://www.mindmegette.hu/a-tokeletes-rantott-hus-48372

Tovább

currys rántott hús légy enyém - folytatásos gasztroanatómia

Megrántottam a lábam. Rántott hús evés közben.
Éppen felrándultam a Kő-hegyre kirándulni, s közben az említett húsos szendvicset tette a gyomrom a magáévá. Egy óvatlan ponton azonban kipenderültek alólam a lábaim, s azóta étkezési szokásainkon töprengek serényen. Hogy hogyan történhetett meg a végzetes ballépés, amikoris panírmorzsa darabokat eszegettem a pulóveremről? Éppen az ismerkedős kirándulórandira tartottam a hegy tetejére, s lám-lám, a rántott hús eltérítette a szívemet (és a lábamat) a célbaéréstől...azóta is szánom-bánom, hiszen olyan derekasan magyarosan nyomtam be azt a szendvicset, hadd imponáljak majd odafenn a piros kockás szalvétámmal a jövendőbelinek.


Erről lecsúsztam, de azóta is fő a fejem, hogy miért is szeretünk mi, magyarok annyira panírozni? Jó alaposan, három réteggel megspékelni mindent, ami szánk útjába esik...? Kalóriadús, szinte felismerhetetlen az étel eredeti állaga, illata. Jól esik bundázni. Sőt mi több, szeretünk elfedni. Hadd legyen csak hosszabb a sütási idő, szívja csak feleslegesen magába az olajat, már a végén ne is emlékezzünk arra, hogyan szelte le a hentes azt a húsdarabot. Vagy karfiolrózsát. Esetleg sajthalmot.

Én most csak a mákos guba takarómba tekerem az életem álmait. Küldj kérlek szakácskönyvet postán Drága Galambom, itt még könyvesbolt sincs. Édes anyám sütötte azt a bizonyos rántott húst is. Valami évezredes praktikákat megosztóra vágyom. Aminek lapjai között lapulnak a panírmorzsák, és csodálatos ábrákkal mutatják be, hogy a malac egyes részeiből milyen minőségű rántott hús fog készülni. Csak hogy röngtenszemeimmel rögzítsek mindent, és legközelebb szagról meg tudjam mondani, hogy a disznó melyik részét sütötték meg. Elbűvölő leszek a konyhában a kockás kötényemmel, érzem. Lehet, hogy legközelebb a hajamra kötöm a kötény egy darabját. Hogy még a fák között is felismerhető legyen lehengerlő rántott hússütő tudományom. 

köténybáj panírmánia rántott rántott hús jól esik bundázni

Ez volnék én. Hiába, messziről felismerhető a konyhai bájom.
Csak kirándulni ne vigyél soha leendő uracskám. Zárj be a konyhába egy fél disznóval. Jól elleszünk egymást lakmározva.

Kép forrása: 
http://otthonvilaga.hu/webshop/textiliak/3121-apro-viragos-kockas-koteny.html

Tovább

majd kiúszunk együtt a habgaluska szigetekre, ha bánatosak leszünk

Ma minden balul sült el a konyhában. Olyan topa-tompa napom van, amikor még a vajas kenyér sem ízlik, hiszen azt is idétlenül kentem meg, darabos lett a vajréteg...nézem, ahogyan a sülő kenyerem majd szénné ég, mert kaptam egy váratlan telefonhívást, és igen, képes vagyok elhasalni az körte héján, ami a padlón fodrozódott észrevétlen, majd kifut a madártejhez forralt tej, majd a nap végén még a mosogatószivacsot is képes vagyok a saját arcoda vágni egészen véletlenül! Tetejébe mindennek habszivacs íze van, amit aznap készítettem. Botrányos, belecsavarom a kötényembe a könnyeim és a házitündér táblámat apróra töröm. Már a nap elején éreztem, hogy még egy tejeskávét sem tudok összerittyenteni ezen a csökkent működésű napon. Kirakhatom az "OUT OF ORDER" c. feliratot? Működésképtelen vagyok, kiestem a saját rendszeremből, cserben hagytak az ízem, a konyhám ismeretlen, vad terep lett. Mintha az edények is hadban állnának velem, zúznak, csörrennek, csattannak, de cseppet sem dúdolásznak finom illatokkal megtelve. Otthagyok csapot papot! Leugrok a közértbe tejes kifliért, kefírért, ilyen összetépázott napokon ez a mennyei mannám. 

Elcsendesedek. Eltöprengek. Talán csak jelezni akarták a kedvenc ételeim, hogy túlságosan izott a levegő körülöttem. Hogy a nagy alkotás vágynak nyögés a vége, esetlegességet, darabosságot fog szülni. Hogy a kis kukta nem főzhet egész nap gőztengerbe borítva mindent maga körül. Igenis szükség van benyomni a kikapcsoló gombot, mielőtt a villogó out of order funkcióra váltana. 

Talán Téged is ennyire megszálottan etetlek, sóhajtom a kavicsos parknak bágyadtan, talán kicsit önvádlóan. Rém felkésztült mintafeleség lett belőlem, szuper főzőrobot. Lehet, hogy kissé belefáradtál ebbe a tiramisu játékba? Mindent rétegzek, habosítok, és még egy fogást rápakolok. Talán közben sipítozok is alkalomadtán. Mindig készen állok arra a bizonyos háziasszonyi ugrásra, hogy mivel szolgálhatok ma este étkül kedves uracskám? 

Tudod mit, döntöttem, LEÁLLOK. Egy hétig nem főzök, nem tekergőzök gondterhelten, rém jelentőségteljesen a konyhában. Sőt, még csak bevásárolni sem fogok. Minden este a gyrososnál fogunk vacsorázni, pocakunkat teletömni. Mint oly régi egyetemista korunkban. Mikor még könnyedén elsimítottad az arcomba lógó tincset. Ma messze vagyunk egymástól, a nagy asztal túloldalán. Akkor egymás mellett álltunk szorosan, még az illatunk is egybeolvadt. Koppanó kavicsokat dobáltunk, kerge kacsákat etettünk a Feneketlen-tónál. És azonnal legurultunk bárhol, ha domboldalt került utunkba...magától értetődött minden. A könnyedségünk...


Ma még azt is alaposan átrágjuk, hogy milyen villanykörtét szereljünk a konyhába. Hogy minden igényt kiszolgáljon, minden élethelyzetben. Érzem, Neked is hiányzik az a cserfes egyetemista lány, akinek cseresznye fülbevaló és boldogság lógott a fülében, gyökerezett a szemében. Visszakapsz egy hétre. Az nem elég, te egy életre kérsz? Rendben, akkor rojtozd ki a kedvenc farmerod, lógjon a szemedbe a te hajad is, kezed a farzsebemben. Ma a felhők is ráhasalnak a vidám napsugarak lemenő tengerére. És a szendvicsezés után azon kapjuk magunkat, hogy éppen alkudozunk, hogy hozzád, vagy hozzám menjünk-e fel. Mintha elfelejtjeztünk volna róla, hogy már rég egy lakban hajtjuk álomra a fejünket...Vajon hogyan iszod a feketét reggel? Emlékszem, már azon az első reggelen is azon töprengtem, hogy milyen kávéfőzőt szerzünk be majd a közös életünkbe. Megvan a kávéfőző. Már csak ki kell találnunk, hogy hogyan pörköljük a feketét változatosan...Randi holnap a Margitszigeten, a gesztenyefák alatt ? Majszoljunk el egy lángost vacsorára! Hogy miért nem főzök otthon Neked? Hogy a kedvedért tanuljak meg, és akkor elveszel feleségül...? És mi is a kedvenced, a madártej? Ugye, ha néha kifut, akkor azt nem veszed majd zokon...Majd kiúszunk együtt a habgaluska szigetekre, ha bánatosak leszünk - nevetsz bele a szívembe. 

madártej habgaluska sziget főzőrobot üzemmód házitündér "out of order"

Kép forrása: 
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/07/madartej.html

Tovább

simogató szeder

Pitét akartam sütni. Szedreset, hadd olvadjon szét a nyár a szánkban. Betoppantál, nem vártalak. Lisztes voltam és csapzott hajú. Éppen a szedreket mostam, kóstolgattam. Belesúgsz a fülembe, végiggurítasz egy szederszemet a nyakamon. Hűvös, csiklandozó, mint a mascarpone a pite tetején...Kikapcsol a racionalitásom, stopot nyom a belső program, hogy mikor jönnek a gyerekek az iskolából, szóltunk-e telefonon a mamának, hogy megyünk beteglátogatóba, és még a friss ágyneműt sem húztam fel...csak állok, és ölellek a szederillatban. Kikapcsolod a gázt a pite alatt, hadd süsse meg lassan, komótosan a langyos meleg, míg a friss, illatos szedercsókodba felejtkezek bele. Édeskésen savanykás vagy és a nyár gyümölcszamata lengi be a konyhát.

szedercsók

Kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/488148047086242031/

Tovább

azuveghegyenistul

blogavatar

Gasztropszichó. Vágyak ételekben elmesélve. Magyar túlzásokkal, magyar lélekkel. Gyere, főzz velem a gondolataiddal. Aztán megesszük együtt az üveghegyen is túl.

Utolsó kommentek